Housewife Seminggu

Greeting Text

Harini nak merapu je sebab takda topik nak cakap. Sabtu ni dah balik UPM so ada tinggal baki lagi berapa hari untuk membuang masa.

Bukan takda masa nak update tapi kemalasan melebihi segalanya. Hahaha.

Actually masa end of January 2017, ibu balik kampung dengan kakak so tinggallah aku, ayah & adik 2 orang dekat rumah. Since adik 2 orang tu sekolah lagi so all house chores jatuh ke tangan aku secara tak langsung. At first ibu balik kampung 4 hari je because of family matter tapi tersangkut pulak sebab Kelantan banjir. Sangkut tak sangkut dekat seminggu jugaklah.

Lepas Kelantan dah reda banjir, jalan dekat Johor pulak banjir. Kalau balik pun tak boleh lalu so seminggu lah aku duk buat kerja rumah dengan rela tak rela.

So hari jumaat pagi ibu balik kampung so lepaslah nak buat breakfast apa semua. Cuti2 ni kena manfaatkan tidur lepas subuh walhal selalu kena marah tidur lepas subuh. Hahaha. Ok hari jumaat ni aku takdelah bangun lambat sangat sebab masani belum boleh accept the fact yang aku unofficially jadi housewife tak berlaki.

Everything start bila lunch lah. Kalau aku tak masak adik aku nak makan apa kan. Perut aku pun lapar. Ikutkan hati kalau aku sorang memang delivery je apa2. Tapi sebab ibu dah perapkan ikan keli. So goreng jelah. Berperang aku nak goreng ikan keli sebab dia punya meletup2 lain macam sampai melecet leher aku tau. Nasib baik aku tak pergi pakai telekung sambil memasak.

Kalau masak basuh kain ke mop lantai ke boleh accept lagi. Yang penting jangan complain kenapa aku buat gitu gini. Nasib baik ayah dengan adik2 makan je tak complain apa aku masak. Terima kasih to Pakcik Google lah. Tangan sebelah handphone sebelah pisau. Hahaha ye aku tak reti masak tapi nak taknak kena buat jugak.

Ahad adik aku dah sekolah tapi ayah tak kerja. So malamtu suka hati dia je order esok pagi dia nak breakfast air milo. Amboi akuni dekat rumah pun selalu breakfast pukul 9/10 tau. Malamtu aku macam malas nak fikir lantak kau lah dik esok breakfast plain water jelah. Tapi sebab kesian naluri mak2 tu dah wujud aku gagahkan juga diri aku pukul 4.30pagi bangun buat nasi goreng bagi adik bawak bekal.

5 hari kot kena bangun pagi buat breakfast. Aku macam, wow big achievement kot. Kalau ikut makan dengan tidur biasanya aku pilih tidur tapi sebab adik, aku pilih adik. Lepas ibu balik, terus aku jadi anak dara yang bangun lambat yang tak sedar diri umur dah nak masuk 21 tahun. Masa ibu takda pandai pulak jadi anak dara berdikari cewah.

Pipi aku tak kembung camni tau. Apps ni yang over. Hahaha.

Certain orang bukan tak reti masak. Tapi malas macam akuni. Masak tu boleh dikatakan macam skill, boleh asah boleh belajar. Bila dah selalu buat dah jadi rutin, everything will be easy. Petik jari je siap. Dengan dunia sekarang ni resepi bersepah, nak masak apa google je. Bila aku rasa penatnya buat house chores, aku macam aku sanggup tanggung diri sendiri je, tak sanggup lagi nak kemas sepah yang orang lain buat setiap hari. If you know what I mean. Hahaha.